Na rynku coraz mniejszą popularnością cieszą się firmy, które oferują szybkie i wygodne rozwiązania takie jak zupki chińskie lub dania z torebki, a zaczynają być doceniane przedsiębiorstwa stawiające na tradycję oraz zdrowie. Znudziły nam się smaki, które są efektem wielu ulepszaczy oraz środków konserwujących, wolimy kupować produkty posiadające smaki związane z naszym dzieciństwem. Każdy z nas zdaje sobie sprawę, że jest równicą pomiędzy wyrobami otrzymanymi za pomocą tradycyjnych metod, a tymi które zawierają dużą liczbę środków konserwujących oraz ulepszaczy. Konsumenci są coraz bardziej świadomi na wielu płaszczyznach. Posiadają oni również wiedze dotyczącą wytwarzania produktów oraz ich składników. W sklepach pojawia się coraz większa liczba nowych marek, które oferują przepyszne tradycyjne smaki wędlin, masła, chleba, powideł oraz szeregu innych produktów. Dzięki nim możemy nie tylko smacznie zjeść, lecz także mieć pewność, ze jemy zdrowe rzeczy. Proces produkcji oparty na tradycyjnej technologii to przede wszystkim długi okres czasu oczekiwania na efekt końcowy, dlatego też tego typu produkty związane są bardzo często z wysoką ceną. To co zdrowe i naturalne niestety, ale kosztuje drożej.

Firmy, które do tej pory prowadziły działalność w zakresie produkcji artykułów niższej jakości zaczynają coraz częściej wprowadzać asortyment oparty na tradycyjnej technologii produkcji. Takie wyroby cieszą się popularnością nie tylko wśród klientów polskich, ale także zagranicą. Firmy z tej branży coraz częściej osiągają bardzo wysokie dochody. Z reguły ich działalność polega na dostawie artykułów do najbliższych dostawców, a więc na sprzedaży jedynie na rynku lokalnym, później przechodzą na dalsze rynki, a w końcowej fazie mogą poszczycić się zaufaniem konsumentów na rynku krajowym lub nawet międzynarodowym. Polskie wędliny oraz pieczywo jest doceniane przez wielu smakoszy na całym świecie. Trudno się dziwić, gdyż pyszny, chrupiący chlebek z masełkiem lub wędliną jest prawdziwym rarytasem. Wiele tradycyjnych potraw można również zjeść w sieciach restauracji, które specjalizują się w tego typu potrawach.