KONKURS NA KONCEPCJĘ POMOSTU SPACEROWO-CUMOWNICZEGO W POBIEROWIE

2009, KONKURS NA KONCEPCJĘ POMOSTU SPACEROWO-CUMOWNICZEGO W POBIEROWIE
ORGANIZATOR: URZĄD MIASTA REWALA
LOKALIZACJA: POBIERÓW
Projekt:
dr inż. arch. Mariusz Twardowski, mgr inż. arch. Wojciech Wokan, dr inż. arch. Mariusz Pers, mgr inż. arch. Ludmiła Więckowska, mgr inż. arch. Marta Dul
Współpraca autorska :
mgr inż. arch. Paweł Michalski, mgr inż. arch. Klaudiusz Konarski, stud. arch. Justyna Piwowarczyk, stud. arch. Wiktor Szczypka
Współpraca :
mgr inż. arch. Agnieszka Ciuła, stud. arch. Anna Fusiara, mgr inż. Tomek Żmigrodzki
2009 WYRÓŻNIENIE
Przedmiotem koncepcji architektonicznej jest pomost spacerowo – cumowniczy
z dojściem i dojazdem, bulwar spacerowy wzdłuż plaży wraz ze ścieżką rowerową oraz promenada z placem wystawowo – ekspozycyjnym zakończona parkiem ogólnodostępnym. Celem koncepcji było stworzenie miejsca, które uatrakcyjniłoby pod względem funkcjonalnym i architektonicznym kurort w Pobierowie.
Przy projektowaniu wzięto pod uwagę studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Gminy Rewal oraz obowiązujący miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego i starano się nie ingerować w ich założenia.
Dostosowano się do zapisów w planie i w części terenów zielni parkowej zaprojektowany został park ogólnodostępny. Na terenach urządzeń plażowych zlokalizowano „slip” dla małych jednostek pływających. Część przeznaczoną pod zieleń wysoką z usługami zagospodarowano na promenadę z pasmami zieleni wysokiej, średniej i niskiej oraz placami wystawowo – ekspozycyjnymi. Oś projektowanej promenady i jej kontynuacji – pomostu spacerowo – cumowniczego (molo) wyznaczyła ul. Jana z Kolna.
Pomost spacerowo – cumowniczy.
Pomost (molo) stanowi przedłużenie ciągu pieszego promenady. Poziom jego nawierzchni dostosowany jest do poziomu promenady. Na jego zwieńczeniu zlokalizowano plac w formie kwadratu o wymiarach 56m x 56m, którego część jest płaska i stanowi jednostkę cumowniczą, a druga część ma formę amfiteatralną i jest równocześnie betonowym falochronem oraz dogodnym zejściem z poziomu pomostu na poziom placu. Bryłę amfiteatru tworzą betonowe schody szerokości 2,4m. Na placu przed schodami znajduje się mała kawiarenka. Sam plac można wykorzystać jako scenę, taras kawiarni oraz miejsce tymczasowego postoju dla ok. dwudziestu łodzi żaglowych o długości 6 – 9m, a schody jako widownię bądź miejsca gdzie można się opalać i wypoczywać.
Pomost, długi na 225 m i szeroki na 12 m, wykonany jest z prefabrykowanych elementów żelbetowych, a jego nawierzchnia wykończona jest odpowiednio impregnowanym drewnem. Amfiteatralne schody oraz plac cumowniczy zaprojektowano z żelbetu monolitycznego o konstrukcji i właściwościach dostosowanych do warunków środowiskowych.
Promenada.
Teren projektowanej inwestycji zajmuje obszar dzisiejszej ul. Jana z Kolna, który został zagospodarowany jako promenada mająca formę parku podporządkowanego osiowemu założeniu, z placami wystawowo – ekspozycyjnymi. Promenada z licznymi pierzejami drzew i krzewów oraz ciągami fontann w płytkich sadzawkach ma charakter edukacyjno – rozrywkowy. Na licznych placach o zróżnicowanej wielkości i nawierzchni, znajduje się miejsce na rzeźby i inne ekspozycje stałe i czasowe typu „wystawa fotografii”, a także na zlokalizowany w ciągu promenady pawilon ekspozycyjno – handlowy.